ایستگاه پزشکی

نگاهی بر دنیای سلامت، زیبایی و پزشکی - دانستنی هایی که به حفظ سلامت جسم و روح کمک می کند

ایستگاه پزشکی

نگاهی بر دنیای سلامت، زیبایی و پزشکی - دانستنی هایی که به حفظ سلامت جسم و روح کمک می کند

علائم بیماری شقاق یا فیشر مقعدی چیست؟ بررسی علل و بهترین راه های درمان

بیماری شقاق (anal fissure) که با نام زخم مقعدی هم شناخته می شود، یک پارگی جزئی در دیواره رکتوم است که به دلیل فشار زیاد در مقعد ایجاد می شود و علائم آن مشابه هموروئید است.


بیماری شقاق


عوامل موثر در ایجاد این عارضه را می توان یبوست، رابطه مقعدی، زایمان و هر عامل دیگری که فشار داخل ناحیه رکتوم را افزایش می دهد، دانست.

به دلیل علائم دردناک این بیماری، مبتلایان تمایل دارند هرچه سریعتر شقاق را درمان کنند. با ما همراه باشید تا در ادامه به بررسی علائم این بیماری، نحوه تشخیص و روش های عمل جراحی شقاق بپردازیم:

شقاق چیست؟

بیماری شقاق یا فیشر مقعدی به معنی ایجاد ترک یا چاک خوردگی در داخل یا لبه مقعد است و به شکل زخم مقعدی برای بیمار قابل مشاهده است.

به دلیل وجود گیرنده های عصبی و عروق زیاد در مقعد، این ناحیه از حساسیت بالایی برخوردار است و اگر تحت فشار قرار بگیرد به راحتی دچار آسیب می شود. بیماری فیشر هم به دلیل ایجاد فشار و ازهم گسیختگی دیواره مقعد ایجاد می شود.

شقاق چیست

اگر به موقع برای درمان شقاق اقدام نکنید، عمق زخم بیشتر شده و بیماری شما تبدیل به شقاق مزمن خواهد شد و عضلات زیرین پوست هم درگیر می شوند که در این وضعیت بیمار علائم بسیار آزار دهنده ای را تجربه می کند که گاهی از تحمل او خارج است.

البته شقاق یا ترک خوردگی پوست می تواند در نواحی مختلف بدن ایجاد شود اما فیشر مقعدی شایع ترین نوع این بیماری است.

این عارضه هم در کودکان و هم در بزرگسالان دیده می شود و علت آن هم ایجاد فشار زیاد به رکتوم است که در ادامه بطور کامل به آن خواهیم پرداخت:

علائم

علائم و نشانه های شقاق مقعدی معمولا برای بیمار بسیار آزاردهنده هستند و گاهی شدت آنها به قدری زیاد است که فرد تمایلی به اجابت مزاج ندارد. این علائم که اغلب هم در زمان دفع افزایش می یابند به شرح زیر است:

  • خونریزی مقعدی یا خون روی دستمال توالت
  • خارش و سوزش مقعد
  • ترک خوردگی یا زخم اطراف مقعد
  • درد مقعد
  • خارش و سوزش زیاد در مقعد بخصوص در زمان دفع

تشخیص فیشر

اگر حتی یک یا دو مورد از علائم بالا را مشاهده می کنید باید هرچه سریعتر برای تشخیص عارضه ای که به آن دچار شدید به پزشک مراجعه کنید.

دکتر متخصص شقاق معمولا با انجام یک معاینه فیزیکی ساده می تواند بیماری را تشخیص دهد و بعد از بررسی وضعیت بیماری، بهترین راه درمان و عمل جراحی شقاق یا فیشر مقعدی را به شما پیشنهاد می دهد.

راه های جراحی شقاق

روش های مختلفی برای جراحی شقاق وجود دارد که طول درمان، مزایا و معایب هر یک متفاوت است. انتخاب راه درمان معمولا با در نظر گرفتن شرایط بیماری و طبق نظر پزشک انجام می شود:

عمل جراحی فیشر

عمل لیزر

لیزر یکی از روش های نوین درمان شقاق است که در دنیای امروز تا حد زیادی جایگزین جراحی شده است. این روش با بی حسی موضعی و به صورت سرپایی انجام می شود و بیمار هیچگونه درد و ناراحتی را احساس نمی کند.

روش لیزر در مقایسه با جراحی فیشر مزایای فراوانی دارد و بعد از انجام این عمل بیمار دچار هیچ گونه عوارض و مشکلاتی نخواهد شد.

همچنین احتمال عود مجدد بیماری در این روش بسیار پایین است و خبری از دوران نقاهت طولانی نخواهد بود. به همین دلیل بسیاری از بیماران عمل لیزر شقاق را برای درمان عارضه خود انتخاب می  کنند.

 عمل جراحی شقاق مقعدی در کلینیک پایتخت با روش نوین لیزر انجام می شود و این کلینیک یکی از مراکز تخصصی درمان شقاق و سایر بیماری های نشیمنگاهی در تهران است.


https://nodud.com/other/healthcare/1628667057.972863



نکاتی برای مراقبت‌های بعد از عمل فیستول مقعدی

نکاتی برای مراقبت‌های بعد از عمل فیستول مقعدی

فیستول مقعدی معمولا بر اثر ایجاد عفونت در ناحیه مقعد ایجاد می‌شود. این عفونت بعد از مدتی گسترش می‌یابد و مجرایی باریک در بخشی از مقعد ایجاد می‌کند که پر از چرک و عفونت است و باید سریعا درمان شود.

می‌دانیم که تنها راه درمان فیستول مقعدی، جراحی و لیزر است و این بیماری با روش های خانگی و دارویی به طور قطعی درمان نمی‌شود. مهم ترین مسئله درمورد درمان این عارضه، تشخیص نوع آن است.

عمل فیستول شامل روش‌های مختلفی مثل پلاگین بیولوژیکی، فیستولوتومی، استن و فلپ آدوانسمنت است و بعد از اینکه نوع بیماری مشخص شد، بهترین درمان برای آن تعیین می‌شود.

البته جراحی با لیزر فیستول هم روش دیگری است که به عنوان یک درمان سرپایی شناخته می‌شود و مزایای زیادی نسبت به جراحی دارد.

مراقبتهای بعد از عمل فیستول مقعدی چگونه است؟

عمل جراحی فیستول در بیمارستان و معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. بنابراین بیمار معمولا یک روز بعد از جراحی، از بیمارستان مرخص می‌شود. برای بهبودی کامل زخم بعد از عمل معمولا به چندین هفته زمان نیاز است.

اما مسئله ای که به اندازه عمل جراحی در روند بهبود و درمان بیماری حائز اهمیت است، رعایت نکات و مراقبتهای بعد از عمل فیستول است که در ادامه به آنها می پردازیم:

  • استفاده از حمام سیتز دو یا سه بار در روز می تواند به پیشگیری از التهاب و عفونت کمک کند
  • مصرف آنتی بیوتیک ها و مسکن ها طبق دستور پزشک
  • رعایت بهداشت به منظور پیشگیری از عفونت
  • تحرک و انجام ورزش های سبک
  • مراقبت از زخم و تعویض پانسمان

احتمال بازگشت مجدد بیماری

بسته به اینکه از کدام روش جراحی برای درمان استفاده می‌شود، درصد بازگشت دوباره بیماری متفاوت است. البته رعایت مراقبتهای بعد از عمل هم در عود بیماری تاثیر زیادی دارد. تنها روشی که احتمال عود مجدد در آن نزدیک به صفر است، درمان فیستول با لیزر می‌باشد.

عوارضی که جراحی به دنبال دارد

نمی‌توان جراحی فیستول را روشی بی خطر و بدون عوارض عنوان کرد. چون این عارضه در ناحیه ای حساس از بدن قرار دارد و جراحی آن می‌تواند عوارض کوتاه یا بلند مدت داشته باشد.


https://darmanlaser.com/blog/%d9%85%d8%b1%d8%a7%d9%82%d8%a8%d8%aa-%d8%a8%d8%b9%d8%af-%d8%b9%d9%85%d9%84-%d9%81%db%8c%d8%b3%d8%aa%d9%88%d9%84/